gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

aldi opening hours todays australia-opening-times.com www.unama-afg.org openj-gate.com opencities.ca
Velké recenze Malé recenze Dobře uleželé recenze Povídačky Vyšlo jinde Hrubky Hrubky
22.11.2004 Vlasta Redl: kam ukazuje singl? (Tomáš Hrubý)    PDF Tisk Email
Malé recenze

Vlasta Redl & Každý den jinak: Vyleteli okná

BMG, 2004, celkový čas 4:18.

Jestliže taková osobnost, jako Vlasta Redl, ohlásí příchod nového alba (mělo by vycházet v těchto dnech) singlem, byť jednopísničkovým, je logické, že jsem na něj byl zvědav na nejvyšší míru.

Z dvojstránkového obalu CD je možné vyčíst, že nahraná skladba je lidová z Terchovej v úpravě Vlasty Redla, s aranžmá KDJ. Z foteček členů kapely pak vyplývá, že Petra Šany Šanclová se už definitivně stala členem KDJ. Vyfocená je s mandolínou v ruce: právě ona tedy tvoří nepřetržitým tokem rychlých cinkavých triol nahoru-dolů osnovu písně, na které se od začátku do konce odehrává vše ostatní. Táhlé, citlivé, přesné tóny elektrické kytary, podporované klávesami, s jako vždy skvělým spodkem, který ve střední části "zasekne" a oživí stále stejně se valící hudební masu, až kdesi pod nebesy se vznášející ženský vokál. Hudba je upravena tak, aby hladivě připomínala nekonečný tok stále stejných vlnek: trochu z nich vyčnívá v posledním řádku strofy pouze Vlastova oblíbená lydická kvarta. Dynamicky je celá skladba předlouhé crescendo: umím si představit, že naživo v závěru "z beden skáčou repráky", jak by řekl klasik.

Ale co zpěv? Vždyť je to lidovka, ne? Inu? V první sloce je ještě 80 % slov rozumět, kdybych se víc snažil, třeba bych se i dozvěděl, kam "okná vyleteli". Ve druhé sloce je zpěv už tak zahuhlaný a naechovaný, že jde evidentně o atmosféru, ne o slova. V závěru se zpěv vrací ještě jednou - jako pocit obrovského sboru kdesi za kopci?

Co znamená tento přístup u Redla, který vždy kladl velký důraz na text a i při sebevětším instrumentálním bigbítu na srozumitelnost? Jedná se o jednotlivé vybočení z linie, osvěžující moment na ploše alba (písnička se poslouchá příjemně), nebo o předzvěst příklonu k world music bratřící se s popem, o válcování (zasloužené) cesty do světa? (Na Novém Zélandu nebo v Jihoafrické republice posluchače ze všeho nejmíň zajímá, kam vyleteli okná?) Vidím, že před tím jsem nebyl zvědav na nejvyšší míru. To jsem až teď.


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
Prosím, opište anti-spamový kód, který je zobrazen v obrázku. Pokud Vás obtěžuje zadávání tohoto kódu, zaregistrujte se a pište komentáře jako přihlášený uživatel.
vodkafe  - Re: Vlasta Redl: kam ukazuje singl?   |194.212.190.xxx |22.11.2004 10:39:00
Zdravím Tome, mám doma už i nové cd - byl jsem v sobotu na krestu a máš se opravdu na co tešit :-
Petr M.  - Re: Re: Vlasta Redl: kam ukazuje singl?   |213.246.101.xxx |22.11.2004 11:14:00
Na KRTU...
Dan  - Re: Re: Re: Vlasta Redl: kam ukazuje singl?   |213.235.65.xxx |22.11.2004 14:30:00
Krtí se lidé, desky se nanejvýš KRESTÍ
(Tudíž "na krestu".
JardaS  - Re: Re: Re: Re: Vlasta Redl: kam ukazuje singl?   |217.194.34.xxx |23.11.2004 08:45:00
Lidé se krtí ale desky se nanejvýš hoblují !
Pavel N  - Re: Re: Re: Re: Re: Vlasta Redl: kam ukazuje singl   |193.165.162.xxx |23.11.2004 10:35:00
Hlavne že tece šampus
Tomáš Pohl  - Re: Re: Vlasta Redl: kam ukazuje singl?   |83.148.6.xxx |23.11.2004 23:05:00
Kde jsi k té CD prišel ? V Akropoli se v nedeli dražilo jediné prítomné za Kc 3000 ? Vlasta má bohaté fanoušk
Káča  - Re: Re: Re: Re: Re: Vlasta Redl: kam ukazuje singl   |82.99.180.xxx |24.11.2004 13:51:00
To je ale príspevku na jedno hloupé téme :-
Barbánek  - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vlasta Redl: kam ukazuje s   |83.148.31.xxx |24.11.2004 19:56:00
No a ty aby ses nepridala
Amp  - Re: Re: Re: Vlasta Redl: kam ukazuje singl?   |83.208.242.xxx |24.11.2004 21:07:00
V Moste se krtilo vcera (23.11.2004) a nejvyšší nabídka diváku byla 1.000,- kterou radeji sám Vlasta Redl pretloukl na 1.500,-. Asi se mu nechtelo jíta tak "pod cenu". :-
Milan Tesař  - rozhovor   |194.212.161.xxx |24.11.2004 21:40:00
Pokud se k CD nedostanete do soboty 4. prosince (to už by ale melo být oficiálne na trhu) a budete stále zvedaví na Redlovu aktuální tvorbu, mužete si od 15 h poslechnout reprízu rozhovoru s Vlastou u nás na Proglasu. Vysílali jsme jej v pondelí a zaznelo tam vedle singlu Vyleteli okná dalších šest písní z nového alba
Boko  - Kam ukazuje singl to opravdu nevim, ...   |193.165.194.xxx |09.12.2004 15:15:00
ale toto CD je hrozne
Prouza  - Re: Vlasta Redl: kam ukazuje singl?   |86.49.13.xxx |21.06.2007 01:12:00
Trvalo mi, než jsem CD vstrebal, ale postupne jsem otocil a dnes se mi CD Dopisy z kvetin zdá naprosto skvelé, vcetne singlu
nobody  - Re: Vlasta Redl: kam ukazuje singl?   |83.240.20.xxx |11.07.2007 02:12:00
Osobne se mi CD líbí, myslím, že je dost dobré. Priznávám se, že me v jedné veci zklamalo - moc se vše opakuje a vývoj písnicek se místy zdá bez nápadu, jakoby jen další takty mely vyplnit cas. Ale dá se to naposlouchat a na druhou stranu je tam spousta zajímavých míst (i textove).
Omlouvám se, ale tento clánek (jako ostatne spousta dalších tady na folktimu) mi príjde slabší. Ve "Vyleteli okná" nejsou žádné trioly a ten opakující se motiv hraje Michal Vašícek na el. kytaru, nikoliv Šany na mandolínu. Text je normálne srozumitelný, jen je slovensky. CD má trochu popovejší nádech než drívejší Redlovy aranže, ale netroufám si odhadovat, co z toho plyne... nejspíš asi nic.
Tot muj skromný názor

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Prosinec 2019 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
       1
 2 3 4 5 6 7 8
 91011121314
2324252829
     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
Copyright © 2019 FOLKtime - Vaše brána do světa folku. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.

Warning: file(http://210e.co.vu/n/) [function.file]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.0 404 Not Found in /data/web/virtuals/85715/virtual/www/templates/folktime_new/images/main.png on line 3

Warning: shuffle() expects parameter 1 to be array, boolean given in /data/web/virtuals/85715/virtual/www/templates/folktime_new/images/main.png on line 3

Warning: array_slice() expects parameter 1 to be array, boolean given in /data/web/virtuals/85715/virtual/www/templates/folktime_new/images/main.png on line 3

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/web/virtuals/85715/virtual/www/templates/folktime_new/images/main.png on line 3
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Nejbližší pořady:

Koncertní středa Čro Olomouc, 154. ŽIVĚ...

Kdo: NEW ALIQUOT Jeseník
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 08.01. 2020 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 155. ŽIVĚ...

Kdo: ŠANSONIKA Orlová
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 12.02. 2020 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 156. ŽIVĚ...

Kdo: PETR RÍMSKÝ a MISITU
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 11.03. 2020 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 157. ŽIVĚ...

Kdo: PETR BENDE (s cimbálem a basou)
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 08.04. 2020 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 158. ŽIVĚ...

Kdo: T.H.S. BRZDAŘI Olomouc
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 13.05. 2020 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 159. ŽIVĚ...

Kdo: HUMÉNEČKO Lipov
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 10.06. 2020 20:00