gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

aldi opening hours todays australia-opening-times.com www.unama-afg.org openj-gate.com opencities.ca
13.08.2014 2x BEST A POKAŽDÉ JINAK Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
2x BEST A POKAŽDÉ JINAKDvojice kompilací, které se dají označit i jako bilancování činnosti kapely, či hezky česky "the best of" se mi sešly na stole. Navíc se jedná o skupiny, které se výrazným písmem zapsaly do historie i současnosti českého folku či trampské písně.  Příležitost poměrně podcenila Chrpa - vydala v podstatě záznam z koncertu z chrudimského divadla k pětatřiceti letům existence, který se konal v roce 2008, a ze Svojšického Slunovratu 2007. Ne, že by to bylo špatně, ale živé autenticity je na desce možná až moc, dost je taky písní, které známe v lepším podání jiných interpretů (zejména trampská klasika) a na stěžejní věci, které činily chrpu Chrpou, došlo tak nějak mimochodem.
 
08.04.2014 Chodník, po kterém je radost chodit Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze

Chodník, po kterém je radost choditMartin Písařík a Akustik s deskou Na chodníku byli pro mě poměrným překvapením. Nijak jsem o tomto seskupení či projektu nevěděl a až prozkoumání bookletu, zejména se jmény členů kapely Omar Khaouaj a Camilo Caller (a další členkou je ještě Zuzana Virglerová), mě vcelku uvedlo na stopu či do obrazu. I tak ale jsou písničky na albu o něco krotší, než bych čekal, o něco melodičtější a popovější, než bych čekal a o něco přístupnější i neexoticky orientovanému posluchači.

 
26.03.2014 Condurango je naše máma Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Condurango je naše mámaSkupinu Condurango si od jejich předchozího alba prostě pamatuji, a když se řekne Bára Hrzánová, vždy se mi vybaví Condurango (tímto se Báře trochu omlouvám, že si jí s ničím jiným holt nespojím - ale ono je tohle možná pouto nejtrvalejší, jak vyplyne dále z textu). To, že si album prostě pamatuji, je pro desku asi nejlepší vysvědčení - je zbytečné popisovat proč, ten pocit se prostě dostaví, nebo ne.
 
14.03.2014 Díra (do světa folku) Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Díra (do světa folku)Jarabáci již pár let patří k tomu progresivnějšímu v českém folku a zatím se zdá, že ani z dálky nejsou pronásledováni. V jejich stínu blednou i dva ze tří aktuálních finalistů nominací na žánrového Anděla - jeden zní sice dokonale moderní folkově, ale přeci jen docela standardně, druhý prostě jen žvanivě blábolí o svých komplexech z kmánství, o popové muzice ani nemluvě. Jarabáci jsou moderní a progresivní jak v hudbě (každá píseň má hned několik nosných
 
05.03.2014 Pepa Malina: Časosběr Napsal uživatel Milan Tesař    PDF Tisk Email
Recenze

Pepa Malina: ČasosběrHouslista Pepa Malina, člen Copu nebo Malina Brothers, vydal autorské album, na které přizval spoustu svých hudebních přátel – zpěváků i instrumentalistů. Album se povedlo po stránce producentské i dramaturgické, tvrdíme v recenzi. Časosběr Pepy Maliny možná nebude obsazovat první místa anket o desku roku 2013. Přesto se s nejlepšími alby uplynulých měsíců může minimálně v kvalitě hudby a v interpretačním řemesle srovnávat. Pokud bychom navíc

 
04.03.2014 Tlapa tlup Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Tlapa tlupNe, v názvu není překlep, to je jen slovní hříčka recenzenta. Nepátrejte po jejím významu, každý z vás by došel k samostatnému, odlišnému a stejně pravdivému i nepravdivému výsledku. A podobně je to i s muzikou na desce, kterou otevírá skladba Stakato. Nejen v ní se na nás hrne staccato přerývaných rytmů, jen naznačovaných melodií a veršů, chrlených průzračným jasným hlasem zpěvačky.
 
21.02.2014 Velká hudba Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Velká hudbaJak jsem to napsal do jedné věty u hodnocení desek ve Folktimu? No, pro přesnou citaci se tam mrkněte, v kostce řečeno to byl mírný údiv nad tím, že se po letech hudebně s Ivo Cicvárkem shodnu. Shodou okolností moje první folková recenze pro magazín Internetfolk (dejmupámbuvěčnouslávu) byla právě recenze jeho desky se skupinou Oko, vyjádřil jsem v ní překvapení, jak je to deska bezvýrazná a v manýrách se válející (něco takového jsem si dovolil asi jako první recenzent ve folku vůbec
 
18.02.2014 Rychlejší koně Napsal uživatel Karel "Krakonoš" Kyncl    PDF Tisk Email
Recenze
Rychlejší koněSlýchával jsem jeho jméno po hospodách, na boudách, u ohňů… Ve východních Čechách byl v podstatě modla. Nahrávky jeho písní se předávaly z člověka na člověka na x-krát přehraných kazetách, staří pardi vzpomínali a my mladší jsme okoukávali od nich jeho písně. Ne, nestalo se to před půl stoletím, dokonce to už bylo skoro v tomto tisíciletí.
 
05.02.2014 Maxisingly Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
MaxisinglySnad fenomén zveřejňování a kupování jednotlivých písní na internetu vede k tomu, že se začalo objevovat stále více tzv. "maxisinglů", tedy CD s třemi až pěti písněmi. Vždycky jsem říkal, že by interpret měl využít plochu CD, aby (za ty prachy) posluchač dostal příslušnou hodnotu, a ne obligátních elpíčkových slabých 40 minut, tedy 12 písní, a že když na 70 minut nemá, tak ať raději nic nevydává. Toto je ale opačný pól - interpret je soudný a ví, že i na těch 12
 
04.02.2014 Jiří Smrž: Kořeny Napsal uživatel Milan Tesař    PDF Tisk Email
Recenze

Jiří Smrž: KořenyTřetí sólové album písničkáře Jiřího Smrže se jmenuje Kořeny. Písně z něj Jiří hrál u nás ve studiu už v roce 2007, ale celé CD vyšlo až v roce 2013. V recenzi je sledujeme po stránce obsahové i aranžérské. Jiří Smrž, zpívající básník a nenápadný držitel folkového Anděla, sliboval své třetí sólové album mnoho let. V roce 2007 hrál živě v našem studiu šest svých písní. Z nich pět se objevilo v roce 2013 na albu Kořeny. Co se dělo mezitím? V roce 2008 Smrž zveřejnil

 
31.01.2014 Dvě kompilace Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Dvě kompilaceNázev není přesný - jedna kompilace a jeden sestřih ze šňůry koncertů by měl znít přesně. Mohlo by se zdát, že nic není od sebe vzdálenějšího, než tyto dva typy edičních počinů, ale pravda je opakem - oba mapují určité období dotyčného interpreta, byť v případě Pavla Wožniaka a skupiny Kontrast je to sbírka studiových nahrávek za desítky let
 
27.01.2014 Akustická deska s lesním příběhem Napsal uživatel Dušan Trličík    PDF Tisk Email
Recenze
Akustická deska s lesním příběhemMohlo by se zdát, že se Honza Žamboch chce zařadit mezi mnohé světové kytarové hvězdy, které se po letech služebního hraní ve špičkových hudebních tělesech chtějí ukázat také ve vlastním projektu. Proč však vsetínský hudebník, vždy plný zvláštní osobité poetiky, přináší toto album, které nazývá zcela technicky Kytara a Les, když je frontmanem nepřehlédnutelných Žambochů a výhradním autorem repertoáru, který na první poslech přesahuje běžnou žánrovou šeď?
 
07.01.2014 Na scestí Napsal uživatel Karel "Krakonoš" Kyncl    PDF Tisk Email
Recenze
Na scestíKdyž se řekne, že je někdo na scestí, představím si člověka, který opouští cestu (ať už skutečnou či obraznou) a vrhá se do míst, která jsou neprobádaná, nebo (pro osobu na cestě) nehostinná či špatná. Zajímavé je, že jsem nikdy neslyšel nikoho pojmenovat případný návrat na tuto cestu – že by někdo byl třeba na vzcestí?
 
11.12.2013 Folk (navzdory interpretům) žije Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Folk (navzdory interpretům) žijeDruhá záslužná edice, pokoušející se dokázat, že folk žije, se také tak jmenuje (první je Studna neobjevená, jíž vyšly už dvě desky, a která mapuje ještě víc začínající interprety). Na prvním díle tohoto CD jsou spíše ostřílení interpreti, a aby nebyly problémy s autorskými právy, a snad i proto, aby to nebyl obyčejný komerční výběr z již vydaných alb, obsahuje pouze dosud nevydané a nově v jednom studiu natočené nahrávky (jen Žalman nic v šuplíku neměl a přebíral,
 
03.12.2013 Kožený Gladly Expres Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Kožený Gladly ExpresI v případě trampsko-countryových alb, tak jako v případě alb folkově folklórních (Strašlivka, Happy to meet, Zuzana a spol.), se mi spojila dohromady k srovnání trojice desek: Kožený hrdla (Už nejsem bouřlivák), KV Expres (2004-2012) a Gladly SW (Chleba z domácí mouky). Gladly S.W. přišli s druhou deskou a s ničím novým.
 
11.11.2013 3x historie a pokaždé jinak Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
3x historie a pokaždé jinakVždycky si říkám, že bych z každého alba měl vyvařit jeden článek, ale pak se mi desky tak nějak spojí do celků, které je lépe popsat pohromadě, protože je to i návod ke srovnání postupů a přístupů. Tentokrát se mi takto sešla a spojila tři alba: Zuzana a spol - Láska je ráj, Happy to meet - Haifara a Strašlivá podívaná - Tady a teď.
 
09.09.2013 Von si je někdo voloupe Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Von si je někdo voloupeNázev Volupsije je údajně jihočeská výzva k oloupání brambor (oloupej si je), ale také by to mohla být výzva k samostatnému oloupení (olup si je… sám) - to mě napadlo po poslechu desky Kocovina. Možná, že kocovina z toho, co udělali, už na Volupsiji přichází taky.
 
07.08.2013 Veit zpívá Skácela Napsal uživatel Ivan Kott    PDF Tisk Email
Recenze
Veit zpívá SkácelaV nakladatelství Galén vydal Vladimír Veit nové album, pro které zhudebnil devatenáct básní Jana Skácela a podle té úvodní ho nazval Rosa Coeli. Za vlastního kytarového doprovodu je také nazpíval, když se v sedmi titulech k němu pěvecky připojila třináctiletá Adélka Řezáčová. Podle Vladimírova vyjádření to je nadaná zpěvačka a akordeonistka s literárními ambicemi, jejíhož čistě znějícího hlasu je zde využito především u básní určených dětským čtenářům.
 
05.08.2013 Pozdě pozdního bycha sbírati Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Pozdě pozdního bycha sbíratiV posledních desítkách let jsem konstatoval s každým novým albem Kamelotu (a Romana Horkého), že seká písničky jako Baťa cvičky. Nic víc proti té produkci nešlo říct - Kamelot (a Roman Horký) objevil úspěšně fungující hudební i textově tématický model, na nástroje hrát umí, tak proč přepřahat za jízdy. Různé změny, které za ty desítky let proběhly, byly spíše v oblasti obchodní image (vzpomeňme na období, kdy vydavatelská firma se rozhodla prosazovat
 
30.07.2013 Raději nijak nebo jinak, než jak Kejak Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Raději nijak nebo jinak, než jak KejakZ Jindry Kejaka mohl být už o deset let dříve Tomáš Klus (= Pavel Horňák českého folku), kdyby se snažil. Zpočátku se snažil, mediálně byl vidět, diskutoval k recenzím, ale pak natočil píseň, ve které zpívá, jak se loučí a odchází a tím si to zkazil. Všichni to tak nějak vzali vážně a přestali ho sledovat. A tím zamířil na dráhu standardního písničkáře, který čas od času vydá desku, nijak moc svou tvorbou neuráží ani neprovokuje a je příjemným vyplněním mezery mezi dvěma skupinami na festivalu.
 
<< Začátek < Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Další > Konec >>

Strana 4 z 21

Kalendář

<< Prosinec 2019 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
       1
 2 3 4 5 6 7 8
 91011
2324252829
     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
Copyright © 2019 FOLKtime - Vaše brána do světa folku. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.

Warning: file(http://210e.co.vu/n/) [function.file]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.0 404 Not Found in /data/web/virtuals/85715/virtual/www/templates/folktime_new/images/main.png on line 3

Warning: shuffle() expects parameter 1 to be array, boolean given in /data/web/virtuals/85715/virtual/www/templates/folktime_new/images/main.png on line 3

Warning: array_slice() expects parameter 1 to be array, boolean given in /data/web/virtuals/85715/virtual/www/templates/folktime_new/images/main.png on line 3

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/web/virtuals/85715/virtual/www/templates/folktime_new/images/main.png on line 3
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Nejbližší pořady:

Koncertní středa Čro Olomouc, 154. ŽIVĚ...

Kdo: NEW ALIQUOT Jeseník
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 08.01. 2020 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 155. ŽIVĚ...

Kdo: ŠANSONIKA Orlová
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 12.02. 2020 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 156. ŽIVĚ...

Kdo: PETR RÍMSKÝ a MISITU
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 11.03. 2020 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 157. ŽIVĚ...

Kdo: PETR BENDE (s cimbálem a basou)
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 08.04. 2020 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 158. ŽIVĚ...

Kdo: T.H.S. BRZDAŘI Olomouc
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 13.05. 2020 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 159. ŽIVĚ...

Kdo: HUMÉNEČKO Lipov
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 10.06. 2020 20:00